Adidas lanceert in Frankrijk de tweede fase van zijn project Futurecraft Loop, waarmee het 100% recycleerbare sneakers wil produceren. Het concept wil het probleem van onze wegwerpmaatschappij aanpakken en zou normaal in 2021 officieel gelanceerd worden op de markt.

Vorige maand is Adidas gestart met de tweede fase van zijn Futurcraft Loop-project, dat begin dit jaar gelanceerd werd. Daarmee wil het schoenenmerk sneakers maken die 100% recycleerbaar zijn om zo afval te vermijden.

In april startte Adidas met zijn project waarbij het schoenen uitdeelde aan 200 influencers wereldwijd. Die sneakers werden, nadat ze gebruikt waren door de influencers, teruggestuurd naar Adidas, waarna ze werden versnipperd en verwerkt tot een nieuw paar schoenen. In totaal ging het daarbij om 1.200 paar schoenen. Nadat de sneakers een tweede leven kregen, werden ze opnieuw opgestuurd naar de betroffen influencers die de procedure herhaalden en zo uiteindelijk mee hielpen bij de creatie van sneakers van de derde generatie.

Geen lijm

Om schoenen te produceren die 100% recycleerbaar zijn, moest de samenstelling van de sneaker herbekeken worden. De Adidas Loops zijn opgebouwd met één materiaal: thermoplastisch polyurethaan. Dat laat de schoen toe om zijn elasticiteit, prestatie en duurzaamheid te behouden, zelfs na verschillende keren gerecycleerd te zijn geweest. Het project wil met andere woorden de schoen meerdere levens geven zonder lijm, wat meestal noodzakelijk is om alle onderdelen aan elkaar te plakken. Net doordat er maar één stof gebruikt wordt, kan de schoen sneller door de shredder worden gehaald om er grondstoffen van te maken voor schoenen van een volgende generatie. Hoewel het project van Adidas momenteel nog volop in zijn testfase zit, zou het project normaal tegen de lente van 2021 gelanceerd moeten worden en op termijn zouden er zelfs plannen zijn om het project ook in ons land uit te rollen.

Damesschoenentrends uit de Voorjaar Zomer 2020 Modeshows.

Trendstop geeft lezers van FashionUnited een eerste kijkje naar de essentiële stijlen die bepalend zullen zijn voor damesschoenen in voorjaar/zomer 2020.

Het Trendstop team biedt lezers van FashionUnited een exclusief kijkje naar drie van de belangrijkste thema’s die de damesschoenenmarkt zullen inspireren in het SS20 seizoen en daarna. Ontwerpers introduceren een nieuwe denkwijze aan styling- en constructiemethodes, met integratie van natuurlijke en duurzame eigenschappen, herdefiniëring van outerwear inspiraties en experimenten met vorm en pasvorm. Onze samengestelde catwalk-rapporten en gespecialiseerde schoenentrend beelden evalueren de commerciële waarde en levensduur van iedere trend, op basis waarvan u de best mogelijke basis beslissingen kunt nemen.

Deze week presenteert Trendstop drie damesschoenen trends uit het voorjaar/zomer 2020 seizoen. Experimenten met proporties stelt de notie van conventionele schoensilhouetten aan de kaak in Extreme Padding en The Cut Away Sandal, terwijl Elevated Eco de introductie van duurzaamheid aan hoogwaardige designconcepten verkent.

Extreme Padding

Extreme wattering is een grote trend in outerwear, schoenen en accessoires voor winter; de extreme vullingen overstijgen de seizoenen met een sandaal-versie voor zomer.

Opgeblazen proporties en dikke banden versterken het comfort-element voor zowel platte schoenen als stijlen met een hak. Buisvormige wattering in de vorm van brede banden geven ambachtelijke constructies een eigentijdse twist.
Damesschoenentrends uit de Voorjaar Zomer 2020 Modeshows
Beelden via Trendstop, van links naar rechts: Bottega Veneta, Givenchy, Proenza Schouler, allen Voorjaar Zomer 2020.

The Cut Away Sandal

Sandalen ontwikkelen zich met een toegenomen architecturale esthetiek door gebruik te maken van uitsparingstechnieken om nieuwe silhouetten te creëren. Diepe V-vormige voorbladen, hoge afsluitlijnen en ultra brede banden compleet met geïntegreerde teenringen, afgewerkt in monochrome paletten, onthullen en verhullen verschillende delen van de voet voor een minimalistisch, modernistisch silhouet.
Damesschoenentrends uit de Voorjaar Zomer 2020 Modeshows
Beelden via Trendstop, van links naar rechts: Tibi, Rejina Pyo, Bottega Veneta, allen Voorjaar Zomer 2020.

Elevated Eco

Duurzame materialen en ecologische constructies worden voor het SS20 seizoen verfijnd en verheven. Bamboe hakken zijn gepolijst, waardoor de natuurlijke eigenschappen versterkt worden, terwijl ongebleekte stoffen schachten gemaakt zijn door middel van fijne weeftechnieken. Textuurmatige elementen zijn subtiel in neutrale, enkele tinten, benadrukt door fijne bandjes en eenvoudige zwarte of witter kleuraccenten.
Damesschoenentrends uit de Voorjaar Zomer 2020 Modeshows
Beelden via Trendstop, van links naar rechts: Jil Sander, Issey Miyake, Marni, allen Voorjaar Zomer 2020.
Exclusieve Aanbieding

Lezers van FashionUnited krijgen gratis toegang tot het Resort 2020 Key Footwear Directions rapport van Trendstop, met alle onmisbare catwalk stijlen voor het komende seizoen. Ook de kinderschoenen Trends  uit de Voorjaar Zomer 2020 Modeshows

Trendstop is een van ‘s werelds meest vooraanstaande trendadviesbureaus op het gebied van mode en is bekend vanwege zijn inzichtelijke trendanalyses en prognoses Trendstop.com rekent H&M, Primark, Forever21, Zalando, Geox, Evisu, Hugo Boss, L’Oreal en MTV tot zijn klanten.